Моя країна - Україна

Моя країна - Україна

суботу, 15 листопада 2014 р.

Розквітай же, рідна українська мово!


13 листопада до Дня української писемності та мови учні 6-го класу зі своїм класним керівником  Білан Н.В. та шкільним бібліотекарем Услистою Н.С. підготували і провели позакласний захід на тему: " Розквітай же, рідна українська мово!" На урочистий захід були запрошені адміністрація школи, учителі та батьки.
Шкільний бібліотекар Услиста Н.С. познайомила  учнів, чому саме 9 листопада ми святкуємо це свято. Хто був засновником кирилиці та глаголиці, як виникло письмо, про бібліотеку Ярослава    Мудрого.
Класний керівник Білан Н.В. розповіла учням, який тернистий шлях пройшла наша мова, що її вважають однією з найбагатших мов. Українську мову на вищий щабель підняли Тарас Шевченко, Леся Українка, Володимир Винниченко, Борис Грінченко та наші сучасники Ліна Костенко, Іван Драч, Євген Гуцало та інші.  Її можна почути в різних країнах світу. Але на жаль, одним із внутрішніх процесів у нашій мові, що кидає тінь на її перспективність є  суржик, який не тільки заполонив усне мовлення, а й проник в літературу. На підтвердження цих слів учень Хлопенко Іван розповів гумореску Павла Глазового " Ковшик"

Учні декламували вірші про українську мову та слово, розповідали прислів"я та скоромовки.Читали власні твори, які вони написали на тему: " За що я люблю українську мову".
  Цікавою і змістовною була книжкова виставка присвячена Дню української писемності та мови. Бібліотекар ознайомила присутніх із змістом книг та тлумачними словниками.
В кінці заходу класний керівник Білан Н.В. звернулася до дітей з побажанням завжди шанувати, вдосконалювати і любити свою рідну, близьку, дорогу кожному із нас мову. А учениця Бурченко Марія зачитала вірш " Молитва".







Немає коментарів:

Дописати коментар